неделя, 18 март 2018 г.

Училището е място, където - Явор Ганчев

Явор Ганчев .... , според мен най-ефективно е училищните общности да се самоуправляват, да се самоорганизират, да създават предпоставки учениците да си поставят и да преследват собствени образователни цели и да осигуряват, според ресурсите си, среда, която подкрепя инициативата на учещите, а не програмите на МОН

Виж, Елена, училището, такова, каквото го имаме, сега много прилича на затвор - клиентите на институцията са там не по своя воля, нямат никаква власт да определят ежедневната си програма и тези, които работят там (учителите надзиратели) мразят работата си, защото няма атмосфера, в която въобще да може да се изработи нещо. Тази среда тласка всички към дрогата, и наличието на повече специалисти по превенция на дрогата в система, която тласка всички към дрогата, е пълен абсурд.

Не е абсурд обаче, ако обсъждаме всичко друго, но не и реалния проблем. Тогава да, повече специалисти, квалификация на учителите, високи заплати, наказания, дисциплина и прочие BS


....Аз само казвам, че налагането на наказание (изключването в случая) изобщо не докосва причината за проблема, а проблемът е: защо по дяволите най-вълнуващото нещо, което може да ти се случи в училище, е да изпушиш една марихуана?


...И учителите са жертви, само че доколкото са възрастни, те споделят отговорността заради съучастието си в този модел, в който най-интересното, което може да ти се случи в училище, е да се надрусаш


....Градинар Парко....Учителя е там да събуди детето, да го вдъхнови. Така, че да зареже тия наркотици и да се влюби в знанието. Ако не може да го стори, то поне да не пречи.


Елена Петкова Явор Ганчев , имам основание да смятам, че е ОБИДНА за всички - и родители, и учители твоята теза "Най-интересното, което може да ти се случи в училище е да се дрогираш" . Обаче е възможно да греша - би ли обосновал, моля?

Явор Ганчев С удоволствие, Елена - училището е място, където

- учениците не ходят по свое желание, а мнозинството (колкото по-големи, толкова повече) го мразят

- никой няма възможност да учи, каквото иска; това е нарушение на основно човешко право

- всички учат едно и също по едно и също време; това е доказано вредно и няма нито едно научно изследване, което да показва образователни ползи от класно-урочната система; има само административни ползи

- никой няма възможност да се развива с приоритет в посока, в която има желание, талант и възможности

- средата е тоталитарна: ценят се качества като подчинение, мълчание, липса на физическа активност

- липсва разбиране за ценността на уменията за управление и разрешаване на конфликти, и съотвенто липсват такива умения

- чрез негативната система на оценяване се създават хора, зависими от чужда оценка, без способност за самооценка, с чувство за малоценност и страх от провал.

- във връзка с горното, училището е място, където грешките се наказват. Такова място, по предназначение, е място, в което не може да се случва образование и личностно развитие. Случва се затъпяване и цял спектър от психологически проблеми.

- във връзка с горното, в училище са отказани на практика вкички права, които учениците имат по Конституция.

Мога още много да пиша, вие си знаете, че всяко от тези неща е вярно, и че за никое от тях не обичате да се говори, защото на практика сте съучастници в едно мащабно издевателство над деца.

В среда като горната възрастен не би издържал и един час. Освен ако не е учител. Ако искате може да обсъдим нивата на алкохолизъм сред учителите, и дали има връзка с нуждата да удавят в нещо съвестта си.

така че, да, проблемът е точно този, защо ли най-интересното нещо, което може да ти се случи в училище, е да се напиеш или да се надрусаш?

Няма коментари:

Публикуване на коментар